Vratiti Pošiljaocu: Sto godina razglednica sa Kosova

Ove razglednice iz Drugog svetskog rata su deo kolekcije, Vratiti Pošiljaocu: Sto godina razglednica sa Kosova. Vlasnik kolekcije, Kenet Andresen profesor komunikacije na Univerzitetu Agder, Norveška, dao ih je na raspolaganje Iniciativi za usmenu istoriju povodom izložbe: Ispod radara: Sećanja Drugog svetskog rata na Kosovu (Priština, 9. maj 2015), obeležavajući sedamdeset godina od kraja rata.

Sa prednje strane razglednice prikazuju slike starog Kosova, gde se primećuje mali broj zgrada i ljudi; i slike ključnih događaja, kao što je otvaranje prve albanske škole pod nemačkom okupacijom ili okupljanje mase nakon oslobođenja od iste okupacije. Poleđine razglednica su često prazne i one koje su napisane, su na srpskom jeziku; one nam prikazuju samo delove razgovora koji, ako se stave u kontekst, otkrivaju čežnju za najbližima, i surovost rata. Dodali smo portrete ponosnih crnogorskih partizana, i scenu akcije sa albanskim partizanom u centru.

Mi ovde predstavljamo izmenjenu verziju originalne prezentacije.