Saranda Bogujevci

Priština | Date: 7. februara 2018 | Duration: 84 minuta

Ono što nam je bilo najzanimljivije u vezi dnevne sobe [na izložbi] bilo je to da, znate, bilo na Kosovu, Albaniji, Srbiji, ali i posjetiocima iz drugih evropskih zemalja… svi su imali isti osećaj kada su ušli u dnevnu sobu. Znate, dnevna soba je bila neka vrsta, kako da objasnim… kroz dnevnu sobu svi su shvatili da su u tom vremenu svi živeli na sličan način. Znaš, nismo bili toliko različiti jedan od drugoga, znači kako je bilo rašireno propagandom, naročito u Srbiji, o Albancima na Kosovu.

I kad su ušli u dnevnu sobu sve vreme se čulo kako ljudi kažu: ‘I mi smo imali ovo, i mi smo imali tu knjigu, imali smo isti takav televizor’. Ili, ‘I mi smo imali isto ćebe, moja baka je to imala…’

Aurelja Kadriu (Vodila Intervju), Donjeta Beriša (Kamera)

Saranda Bogujevci rođena je 1985. godine u Podujevu. Diplomirala je na Univerzitetu Metropolitan u Mančesteru, Odsek za interaktivne umetnosti. Bogujevci je vizuelni umetnik i kustos. Za kratko vreme vodila je Odjeljenje za kulturu, omladinu i sport u opštini Prištine. Danas je član kosovskog parlamenta i član Pokreta Vetëvendosje.