Mihane Saljihu – Balja

Priština | Date: 9. mart, 2018. | Duration: 130 minuta

Moja porodica je mešana. Tata je umro kao musliman i izbacili su ga iz partije zato što je postio za Ramazan, dok je majka albanska jevrejka. Mi smo u porodici odrasli sa svim tradicionalnim religijama. Mi deca smo većinom kršteni. Dakle, mi smo, rekla bih, zanimljiva mešavina različitih kultura. Jer, na kraju krajeva, religija je nešto što je za sebe, a ne i za druge. […] Odrastanje u okruženju gde su vaši rođaci druge veroispovesti i gde imate mogučnost izbora je… Nije bilo dobro primljeno u to vreme. […] Sećam se, kada su verski praznici bili, a posebno Bajram, sav komšiluk je pravio baklave, i moja majka je pravila baklavu. Došli bi drugi praznici, moja majka bi pravila posebnu hranu, ali bila je suptilna, tako da je bilo zanimljivo. Ono čega se sećam su septembarski praznici, kada se mesio hleb i kuvala se pšenica i grožđe i sve to. To je nama bilo interesantno, “Ah, dedovi dolaze…” i bilo je zanimljivo. Tek kasnije smo shvatili da je to jedna druga tradicija.

Aurelja Kadriu (vodila intervju), Donjeta Beriša (kamera)

Mihane Nartilja Saljihu Balja rođena je 20. aprila 1973. godine u Prištini. Kao studentkinja, bila je član predsedništva Nezavisne unije studenata Univerziteta u Prištini. U periodu 2000-2006. godine, bila je deo balkanske studentske grupe na međunarodnoj studijskoj poseti Južnoj Africi, gde je radila sa raznim grupama civilnog društva. Nastavila je studije na Humanističkoj akademiji u Lillehammeru u Norveškoj, i radila kao trenerica u oblasti dijaloga. Magistrirala je na Katedri za sociologiju na Univerzitetu u Prištini. Danas je udata i sa porodicom živi u Prištini.