Hava Šalja, sekvenca intervjua

Hava Šalja je imala sedamnaest godina kada je uhapšena zbog njenih političkih uverenja. Da bi sebe održala mentalno zdravom, pevala je, da bi stoga posle izlaska iz zatvora postala vođa Kampanje pomirenja krvnih osveta.

Blizu mene, veoma blizu mog lica, sa veoma ciničnim osmehom… Nakon što se završila ceremonija posete, ljudi su i dalje bili napolju, ali su se povukli malo.  Kaže on, ‘Šta bi uradila sa mnom, ako bi tvoje vreme došlo?’ Budući da sam ja bila veoma povređena zbog Vezire, i bilo je veoma posebno emocionalno stanje, rekla sam mu…. Rekla sam mu na način na koji nikada nisam pomislila da bih mogla reći, apsolutno nikada. Zapravo, nisam ni mislila da ću imati priliku da njemu bilo šta kažem. Drugo, nikada nisam pomislila da bi mogla govoriti na tako miran način. Apsolutno, nikad nisam ni pomislila.

Jedna moja skroz nepromišljena izjava, ali sto posto da to mora biti tako, nemam objašnjenje kako sam… bilo je iritantno to što mi se on toliko približio, tako cinično, tako… nehumano. Dok, sam mu se ja tako mirno obratila, na veoma miran način, izuzetno mirno. Ja to ne mogu da objasnim ni samoj sebi. Rekla sam mu, ‘Ja bih te ubila.’ […] Na primer, pesma “Hajde drugovi, da pijemo,” čitav niz, naravno da je ne mogu reprodukovati celom, ‘Hajde drugovi da pijemo, da popijemo po jednu čašu, popijemo po jednu čašu rakije. Hajde drugovi da pijemo jer nećemo biti mlađi, jer godine lete, lete jedna po jedna, devojke postaju starice, naša mladost se ne vraća više.’