Haljilj Kajtazi

Priština | Date: 21. maj 2016. | Duration: 94 minuta

E, sećam se jednog slučaja. Kada sam počeo da zapisujem priče u mojoj odi, došao je jedan hodža iz Padališta zvani Mula Ćamil iz Đakovice, a bio je ramazanski hodža. Pitali su ga: ‘Mula Ćamile, da li je greh dati ovom dečaku, on traži neke narodne priče, neke pesme, neke…’  ‘Ne, ne…’ reče on. Tako je govorio, kroz nos, ‘Ne, ne, nije greh. Dajte školovanim ljudima te stvari, jer im trebaju.’ Njima je laknulo znate, kad im je hodža rekao.

Abit Hodža (VODIO INTERVJU), Anna Di Lellio (VODILA INTERVJU), NOAR SAHITI (KAMERA)

Haljilj Kajtazi (1935-2018) rođen je u selu Vitak, Srbica. U ranoj mladosti bio je ućitelj u dreničkim selima. Kajtazi je bio jedan od najstrastvenijih sakupljača narodnog stvaralaštva iz Drenice i drugih krajeva. Njegovo monumentalno delo “Proza Popullore e Drenicës” [Narodna proza Drenice] napisana je jezkom koji se govori u dreničkom kraju i predstavlja jedno od najboljih dela ove vrste. Kajtazi je bio romanpisac, esejista i pripovedač. Ostavio je za sobom mnogo objavljenh knjiga i rukopisa.