Haljilj Kajtazi – IN MEMORIAM

Haljilj Kajtazi (1935-2018) rođen u selu Vitak, Srbica. U ranoj mladosti postao ućitelj u Dreničkim selima. Kajtazi je poznat kao autor mnogih knjiga i poznat po tome da je izvršio detalni opis gorke stvarnosti u Kosovo.

Kajtazi je jedan od velikih prikupljača Dreničkog folklora i šire. Njegovo monumentalno delo „Proza Popullore e Drenicës“ [Narodna Drenička Proza] napisana prema izvornog govora Drenice predstavlja jedno od najboljih dela ove vrste. Kajtazi bio je novelista, eseista i pripovedač. Ostavio za sobom mnogo brojnih knjiga i rukopisa.

Iniciativa Usmene Istorije vodila je intervju sa Kajtazijem u maju 2016.godine u okviru intervjua koji tretira životnu istoriju. Opširni intervju možete da gledate ovde: Haljilj Kajtazi