Elizabeth Gowing

Priština | Date: 19. novembar 2017 i 23. februar 2018 | Duration: 85 minuta

Dakle, to se zove ‘Travels in Blood and Honey. Becoming a beekeeper in Kosovo’ (Putovanja u krv i med. Postati pčelar na Kosovu). Dakle, u suštini ovo govori o tome, od kada sam prvi put stigla na Kosovo od 2006. do 2008. kada smo napustili Kosovo, u poslednjem poglavlju mi napuštamo Kosovo. Kad smo razmišljali o tome, znate, Rob je imao posao u Engleskoj i mislili smo da se naše vreme na Kosovu završava. Nismo znali (smeje se) da je to u stvari bio samo početak. Ali… to je, to je, po mom mišljenju, radi se o drugačijem osećaju, jer se radi o tome kako postati pčelar, ali takođe i učiti ne samo pčelarstvo. U suštini, to je učenje kosovske istorije i njenih tradicija, njene hrane. Znaš, u knjizi ima recepata o onome šta da radiš sa medom.

To je vrlo slatka, vrlo lirska knjiga. Mislim da je to malo, više se radi o pejzažu, i selu, i to je neka ljubavna priča o meni, znate, zaljubljivanje u Kosovo. I, i, tako da ja, znate, volim tu knjigu zato što je, ona zapravo pokazuje, to putovanje. Ali, sećam se da je bila jedna revija koja je kazala na to da je to bila nekritična ocena za Kosovo i pretpostavljam da je to tačno, mislim, nisam želela da budem kritična, ali, ali možda i nisam imala, znate, nisam duboko, nisam upoznala zajednicu u Kosovo Polje, onako da budem u stanju da pogledam na te neke probleme i frustracije. Dakle, da, to je ljubavna priča, kada ste zaljubljeni u nekoga, niste kritični (smeje se)

EREMIRE KRASNIĆI (VODILA INTERVJU) DONJETA BERIŠA (KAMERA)

Elizabet Goving je rođena 1973. godine u Eliu, gradu u Kembridžširu na istočnom delu Engleske. Gospođa Goving je studirala englesku književnost na Univerzitetu Oksford. Ona se preselila na Kosovo sa svojim partnerom Robom 2006. godine. Godine 2009. osnovali su The Heritage Partnership, humanitarnu nevladinu organizaciju koja se bavi izazovima za životnu sredinu, obrazovanje i kulturno nasleđe i podržava zajednice Roma, Aškalija i Egipćana u Kosovo Polje. Gospođa Goving je autor mnogih romana. Trenutno se nalazi između Kosova, Albanije i Engleske.