Ebru Süleyman

Priština | Date: 28. januara, 2018 | Duration: 3 minuta

Aurelja Kadriu (Vodila intervju), Donjeta Beriša (Kamera)

Ebru Süleyman

Ebru Süleyman: Moje ime je Ebru Süleyman, imam 27 godina.

Aurelja Kadriu: Da li se sećate leta 2007. godine?

Ebru Süleyman: Da, dobro se sećam po tome što je to bilo zadnje leto u mojoj staroj kući, mestu gde sam odrasla. Sećam se da je bilo mnogo toplo leto ili se možda meni tako činilo jer toga leta nismo otišli na more. Tako da sam vreme provodila u bašti na obićnoj visećoj ležaljci.

Aurelja Kadriu: Kada ste prvi put shvatili, kada ste prvi put čuli da će Kosovo proglasiti nezavisnost?

Ebru Süleyman: Prvi put sam čula kratko, par dana pre proglašenja. Znači, nekoliko dana ranije. Ljudi su pričali o tome, da će uskoro nešto da se desi. Čula sam od mojih u kući, van kuće. Da li će biti ili ne, takve stvari. Ali prvi put sam put čula samo par dana ranije.

Aurelja Kadriu: Gde ste bili na dan proglašavanja?

Ebru Süleyman: Bila sam kod kuće.

Aurelja Kadriu: A da li možete da nam kažete šta ste radili, kako ste slavili, gde ste slavili?

Ebru Süleyman: Bila sam kod kuće, ali mi nismo slavili zato… sećam se da smo da smo proglašenje gledali na televiziji, prikazan je parlament, Hašim Tači kada je pročitao Deklaraciju, svi su ustali i aplaudirali i tako smo proglasili nezavisnost.

Ali kada se pogleda s jedne strane, možda zato što za mene nacionalizam ili država ili granice ne predstavljaju nešto značajno, možda zato što su ljudi izgledali dosta uznemireno, nije bilo … opuštena atmosfera, to je nedostajalo. Bilo je malo nemirno, nešto teško je bilo u vazduhu i nikako nije postojao pravac gde bi se moglo jasno videti šta će biti posle proglašenja. A za mene je važnije da znam konkretno šta će biti sa mojim životom i život ljudi koje volim i koji su pored mene, nego nacionalistička pitanja. Ali… mogu reći da sam pratila, možda sa uznemorenošću, i to je bilo sve. Ali nisam slavila.

Aurelja Kadriu: Gde ste bili u 15:50 kada su proglasili nezavisnost, jel ste gledali na televiziji ili možda kasnije?

Ebru Süleyman: Ne mogu tačno da se tačno, ali znam da sam gledala na televiziji, ne bih znala da kažem da li sam gledala toga trenutka ili kasnije, ali gledala sam na televizij.

Aurelja Kadriu: Puno vam hvala.

Ebru Süleyman: Hvala i vama.