Abdulah Zenelji

Priština | Date: 15. maj 2018. | Duration: 92 minuta

U našim bioskopima je bila velika gužva. Znate, bioskop ‘Omladina“, bioskop „Bratstvo“ i bioskop Doma Narodne armije, poznat kao JNA […] Bioskop „Bratstvo“ se nalazio gde je danas ABC.  Bioskop „Omladina“ je ovde ispred {pokazuje rukom ka prozoru}, preko puta kafića Qafe. A JNA se nalazio gde je bio UNMIK. Čini mi se da se nedavno ponovo otvorio. Slučajno sam tuda prolazio kada sam video neke ljude tamo, i bilo mi je drago. Dobro se sećam tog bioskopa. Ponekad su se održavali… išli smo da slušamo duvačke orkestre … i različite pozorišne predstave. Išao sam u pozorište kao dete, to sam mnogo voleo. […] Postavljane su najbolje svetske predstave. U to vreme bile su interesantne avanture Indijanaca, na primer ‘Vinetu’. Vinetua nismo gledali samo na filmu, već je postojala i pozorišna predstava. Takođe se sećam jedne veoma interesantne stvari iz tog perioda. Bio sam jedan dan u gradu i video sam reklamu za predstavu ‘Tartif’, to je bila 1962. godina, imao sam jedanaest godina. Kupio sam kartu i otišao da vidim predstavu. Zanimao me je Molijerov Tartif, 17. vek, 17. vek … Ta  duga kosa {rukama dodiruje kosu} francuskih aristokrata. Za mene je to bio potpuno novi svet, veoma zanimljiv. Možda ima veze sa tim vremenom, takođe i Bitlsi, obožavao sam dugu kosu i od tada imam dugu kosu (osmeh).

Aurela Kadriu (Vodila intervju), Donjeta Berisha (Kamera)

Abdulah Zenelji je rođen 25. marta 1952. godine u selu Sibovc u Podujevu. Studirao je matematiku na Univerzitetu u Prištini 1971. godine. Posle dve godine počeo je da radi u Rilindji kao referent za prodaju knjiga. Godine 1979. diplomirao je na Katedri za albanski jezik i književnost na Univerzitetu u Prištini, a u Rilindji je radio sve do 1990. godine, kada je otvorio izdavačku kuću “Buzuku”, u kojoj i danas radi. Zeneli je objavio mnogo knjiga poezije i romana, uključujući Gryka e Drinit [Kanjon Drine], Odiseu i Bjeshkëve të Nemuna [Odisej sa Proklete planine], Nëna lutet për ne [Majka se moli za nas], Luleshkronjat [Alfabet cveća], Vetmia e Mermertë [Mermerna usamljenost].