Slavica Jovanovic

Beograd | Date: 16 Korrik, 2017 | Duration: 121 minuta

… kur kam filluar të punojë me 1 prill, 1990, atëherë në firmë punonin edhe shqiptarët edhe serbët. Dhe gjërat filluan të… dhe kjo zgjati… gjërat filluan të ndërrojnë […] Unë kam filluar punën kur gjërat po ndërronin pasi që, pasi që sekretari i atëhershëm, i cili ka qenë shqiptar, i vjetër, një zotëri i vjetër të cilin e përjashtuan nga puna dhe unë, po mua ma dhanë punën e tij. Dhe detyra ime e parë sa i përket kësaj pune ka qenë ta shkruaj vendimin e përjashtimit të shqiptarëve nga puna. Dhe unë e bëra këtë.

[…] Dhe shefi i atëhershëm, një serb, kinse implementonte politikat. Natyrisht unë gjithnjë i kam thënë që kjo nuk është e ligjshme, që ne duhet të ndjekim procedurat, që duhet ta dëshmojë që ai person ka gabuar, dhe çka ka gabuar dhe që nuk mundet ta përjashtojë ashtu, shkruaje vendimin, thirru në nenin kumeditë cilin, lexoje nenin deri në gjysmë dhe shkruaje, krejt kjo ka qenë budallaki, por prapë.

Dhe dikur kah ora tetë, unë e pyes drejtorin, ‘A t’ua jap, a t’ua dorëzojë këto vendime?’ ‘Jo, jo, prit edhe pak’. Nëntë, dhjetë kalon dhe dikur kah ora njimbëdhjetë ai më thirri mua në zyrë dhe më tha, ‘Tash mundesh t’ua dorëzosh vendimet’. Në atë moment në zyrën e tij u shfaqen diku dhjetë burra, ata serbët prominent në kompani dhe rrethinë, që të gjithë kishin qenë të armatosur, këtë më vonë e kam kuptuar. Pra që ta mbrojnë atë nga këta, po. Dhe mua natyrisht më deleguan që këtyre njerëzve, pa fije faji, t’ua dorëzoja vendimet, dhe ata i pranuan dhe më thanë, ‘Ne e dijmë që ti nuk je pjesë e kësaj dhe e dijmë që ti e bën këtë nga kumeditë cilat arsye, natyrisht, të njëjtën do ta bënim edhe ne’. Dhe thonë, ‘OK’, dhe i morrën vendimet i nënshkruan, dhe shkuan nga kompanija.

Marijana Toma (Intervistuesja) Miroje Ljepojevic (Kamera)

Slavica Jovanovic u lind më 1967, në Gushicë, komuna e Vitisë. Ajo studioi Juridikun në Univerzitetin e Prishtinës. Ajo punoi si sekretare e kompanisë shtetërore “Banja e Kllokotit”. Jovanovic ka punuar aty deri më 2001, kur edhe u shpërngul në Beograd me familjen e saj. Sot, ajo punon si notere zyrtare në Veliko Gradište, në Serbi.