Kamile Türbedar

Prishtinë | Date: 21 korrik, 2018 | Duration: 50 minuta

Martifal. Dikush këndonte një māni [poezi popullore], e mbulonim fytyrën me një shall të kuq. Ajo e  vënte duart e saj në qymlek [ibrik]. Qymleku qëndronte nën trëndafila tërë natën. Secili vënte diçka në të, çfarëdo që dëshironin. Më vonë, ajo vajzë, e veshur me një shall të kuq, merrte gjërat jashtë nga qymleku dhe e mbante ato. Dikush do të këndonte një māni. Pastaj do të pyeste, ‘E kujt është kjo?’ Dikush do të thoshte, ‘Është e imja’. Kështu që ata do të këndonin  māni. […] Për Shën Gjergj, ne e vendosshim një qymlek gjatë gjithë natës nën trëndafila. Gjithkush nga mahalla vënte disa sende, të nesërmen, martifali. E gatujshim llokuma, për të ngrënë. Ato kopshte të mëdha… ishte një atmosferë tjetër… kojshitë… çdo mahallë bënte martifal.

Ebru Süleyman (Intervistuesja), Donjetë Berisha (Kamera)

Kamile Türbedar u lind në vitin 1941 në Mitrovicë. Türbedar, humbi babanë e saj në Luftën e Dytë Botërore, për një kohë me nënën dhe vëllezërit e motrat e saj u zhvendos në Varrezën e Sulltan Muratit në Gazimestan. Ajo pastaj erdhi në Prishtinë dhe mësoi zanatin e floktarës nga një e ardhur nga Beogradi, shumë shpejt u bë floktarja e parë për gra në Prishtinë. Në ditët e sotme, ajo ende punon në sallonin e saj të ondulimit, ku dikur bënte flokët e zyrtarëve të lartë nga e gjithë Jugosllavia.