Biseduam me 15 njerëz me prapavi, gjini dhe moshë të ndryshme rreth asaj se si ata e kujtojnë Ditën e Pavarësisë. Disa e kujtuan kënaqësinë e festës në temperaturë nën zero, si e tëra kishte pasur ndjesi sureale, përderisa të tjerët folën për ndjenjën e frikës se çfarë do të mund t’u ndodhte komuniteteve të tyre pasi që nuk ishin shqiptar. Shumë prej tyre u konfrontuan me emocione të ndërlikuara, njikohësisht të pikëllimit dhe lumturisë pasi që pavarësia kishte ardhur me një çmim të lartë në njerëz. Një tjetër na tregoi që jo secili iu kënaq asaj dite pasi që veriu i Kosovës, de facto, mbeti i ndarë.

Projekti është bashkëpunim në mes të Prishtina Insight dhe Oral History Initiative

Saranda Bogujevci


Saranda Bogujevci (1986), Anëtare e Parlamentit, Podujevë

Petrit Bejdoni


Petrit Bejdoni (1988), punëtor social, Gjakovë

Nita Salihu Hoxha


Nita Salihu Hoxha (1984), dizajnere grafike, Prishtinë

Jelena Bjelica


Jelena Bjelica (1978), gazetare, Beograd

Fatlum Kryeziu


Fatlum Kryeziu (1996), student, Prizren

Shqipdona Ademi


Shqipdona Ademi (1996), studente, Skenderaj

Dardan Hoti


Dardan Hoti (1989), gazetar dhe aktivist i të drejtave të njeriut, Krushë e Madhe

Hana Bajrami


Hana Bajrami (1987), nëpunëse civile, Prishtinë

Ebru Suleyman


Ebru Süleyman (1990), konsulente, Prishtinë

Bardh Salihu


Bardh Salihu (1986), projekt menaxher, Prishtinë

Atdhe Mulla


Atdhe Mulla (1983), fotograf, Prishtinë

Adrian Bytyqi


Adrian Bytyqi (1992), shkencëtar politik, Prizren

Valdete Idrizi


Valdete Idrizi (1973), aktiviste e shoqërisë civile, Mitrovicë

Abdyl Gashi


Abdyl Gashi (1944) edukator, Prishtinë

Milica Andric


Milica Andric (1992), aktiviste e shoqërisë civile, Zubin Potok